De ce să te uiți la Mad Men în 2020?

Chiar daca nu te-ai uitat pana acum la Mad Men, imposibil sa nu fi auzit de el. Iata cateva din motivele pentru care ar trebui sa te uiti la el, chiar si in 2020.

Mad Men este un serial care a primit numeroase recompense, inclusiv 4 premii Emmy consecutiv, pentru cel mai bun serial drama. Poate unii dintre voi au vazut un episod sau doua, o secventa sau doua atunci cand era difuzat pe Netflix. Dar poate ca nu v-a captivat. Trebuie sa insisti putin, intr-adevar, pentru a te lasa tentat de acest spectacol viu.

Ideea acestui serial este simpla- sa descrie orasul New York din anii ’60 si sa descrie viata celor care lucreaza in publicitate pe Madison Avenue. Chiar ei au inventat termenul de mad men pentru a descrie viata lor de zi cu zi. Dar serialul este mult mai complex.

Stilul. Mad Men inseamna inainte de toate anii ’60. adica epoca in care barbatii purtau costume la comanda si cand garderoba femeilor incepea sa fie din ce in ce mai vasta. Iar atunci cand ne gandim la moda, personajul lui Joan ne vine imediat in minte.

Toate tinutele purtate in serial au fost alese cu cea mai mare atentie. Obiectivul era nu doar sa invatam mai multe despre stilul epocii sau despre evolutia stilului, ci si sa anunte anumite evenimente sau sa arate ce se intampla in capul anumitor personaje.

Violenta. In serial exista foarte multe momente, bogate in emotie sau o multime de situatii dificile. Putem aminti aici despre barbatul care si-a taiat mamelomul, sarcina nedorita a lui Peggy din primul sezon, chiar cand cariera sa era pe drumul cel bun, scena in care Greg Harris isi violeaza logodnica si asa mai departe… dar momentele de bucurie si de veselie nu lipsesc nici ele.

Psihologia personajelor. Mad Men nu se multumeste cu survolarea psihologiei personajelor, ci alege sa mearga mai in profunzime. Acest lucru se verifica mai ales cu alcoolismul si depresia lui Don Draper, mai ales cu faza de « orgie » a lui Roger Sterling, dificultatile prin care trece Betty Draper sau problemele mentale ale lui Michael.

Fiecare personaj are un trecut, un prezent si un viitor potential. Serialul propune astfel in mod regulat flash backuri pentru a justifica evolutia lor.

Foarte mult realism. In anii ’60 sexismul si rasismul erau din pacate, foarte raspandite. Mad Men evoca aceste doua subiecte, dar si multe altele. Spectatorii pot descoperi astfel, un mariaj care nu ar fi trebuit sa aiba loc, luptele zilnice ale unor personaje pentru a reusi sau a se afirma la locul de munca, un divort sau copii care nu raman pe loc atunci cand trebuie sa se confrunte cu trecutul dificil al parintilor.

Referinte istorice. Mad Men este in acelasi timp, un serial care ne propune sa descoperim anumite evenimente importante din anii ’60. este vorba despre asasinatul lui Martin Luther King Jr., infruntarea electorala dintre Nixon si Kennedy sau aterizarea pe luna.

Tu ce parere ai despre acest serial? L-ai vazut, intentionezi sa il vezi sau sa il revezi?

Lasă un răspuns